21/1/13

a Aτηινα per uns dies

Museu de l,Acròpolis


















Després de la rauxa nadalenca he pogut fer una escapada a Ατηινα, la capital grega, colmada d,història i d,històries. 

Ciutat decadent que t,hipnotitza, que et devora mentre t,ofereix el seu caramel artístic, històric...

Podem trobar el rastre de la ceràmica al llarg dels segles a tots els seus museus i excavacions arqueològiques... amb objectes per a tots els usos: joguines, urnes funeràries, capses per a maquillatge, llànties, tot tipus de contenidors... tots ells fabricats i decorats amb una delicadesa que les fa obres d,art d,un valor incalculable.

fragment gerra


ampolla per a perfum

A l,àrea nord oest de l,Acròpolis trobem la zona anomenada κεραμεικοσ (kerameikos, paraula grega per a designar la ceràmica) on estaven situats els terrissers de la ciutat, a la zona argilosa del riu Iridanos. L'àrea va ser anomenada així per Keramos el fill mortal del déu Dionís i Ariadna, que era el protector dels terrissers. Avui trobem el Jaciment Arqueològic i Museu de Kerameikos en el que es poden veure les restes de les pasteres i forats que feien servir de forns.


forn
L,altre jaciment en el que s,hi troba el rastre dels terrissers de la ciutat és a la plaça Kotzia en el que a prop de 30 forns romans dels segles 3 i 4 d.c. van ser excavats en tota la zona. Estaven construits amb totxos cuits i la majoria tenien forma rectangular. Es conserven algunes graelles fetes també de terracotta que servien per aguantar les peces durant la cuita. També van trobar un gran nombre de bases aen les que s'hi barrejava l'argila i l'aigua i que servien per a decantar les impureses.


Al Museu de la Terrisseria Tradicional podem veure una petita mostra de l,ofici i de les seves variants tot al llarg i ample del país, incloses les illes... 



















L'ofici ha anat canviant i, avui dia, ha trobat cabuda en la ceràmica contemporània més artística. Vaig poder conèixer alguns d,aquests artistes al MEC Metropolitan Exhibition Center on exposaven la seva obra durant aquests dies.

Entre ells, la ceramista Koralia Kolaiti, dona forta i generosa d,obra molt femenina i molt alegre que em va convidar al seu taller on vaig poder veure com treballen amb diferents tècniques constructives, així com intercanviar inquietuts artístiques i socials actuals. A la seva pàgina podeu veure el taller i la gent que hi ha treballant amb ella.

τρεις γραμμες
κοραλια κολαιτι




















També vaig tenir el plaer de visitar el taller i de conèixer l,escultor Stelios Panagiotopoulos, artista conceptual que treballa amb tot tipus de materials però sobretot amb metall. L,Stelios sap transformar aquest material agressiu i rude en una obra sensible i molt poètica.

Per als amants de la ceràmica, Atenes és una mina de recursos en la que podem trobar peces de 2500 anys a.c. fins a la ceràmica més contemporània. Us convido a que hi feu una escapada si teniu l'oportunitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants