10/9/10

CERÀMICA MARROQUINA







Feia dies que tenia pendent escriure la crònica de l'estiu i a la primera entrega us ensenyo el fragment de realitat ceràmica que he pogut palpar al Marroc
En concret, la zona que he visitat és la compresa entre Marrakech i Essaouira. L'estada: breu, però suficient per copsar la presència de la ceràmica allà on miris...
Les terres a la zona de Marrakech són vermelles i argiloses i es treballen amb una consistència força tova, barrejades amb xamota obtinguda de la molturació de peces cuites defectuoses, obtenint d'aquesta forma un circuit perfecte de reciclatge.
El tipus de peça és variat però, en la seva majoria, feta a torn. Podem trobar petits utensilis per a llimar les durícies dels peus o que contenen maquillatge (1a imatge), contenidors d'emmagatzematge per a diferents productes, tajins, etc.
Trobem assentaments de terrissers als afores de Marrakech, al costat d'un petit rierol del qual extreuen l'aigua i l'argila (última imatge). Hi tenen petites construccions en les que hi treballen i en les que hi couen les peces.
El Youssef, terrisser d'un poble vehí a Marrakech (3a imatge), ens va fer una demostració de la seva tècnica per fer peça seriada (4a imatge) que es comercialitzarà per a l'emmagatzematge d'oli d'oliva, molt abundant en aquella zona.
Si marxem cap a la costa, les terres es van aclarint fins tornar-se blanques. És aquesta la terra que fan servir per a la fabricació de la coneguda ceràmica de Safi (6a imatge), decorada en sotacoberta amb motius florals i geomètrics.
Per a les properes entrades espero tenir muntat el vídeo del Youssef tornejant i explicar-vos la seva tècnica.

un viatge molt recomenable 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants