14/11/09

RUTA DE CERAMISTES PER VALLADOLID








El cap de setmana passat vaig estar d'excursió amb la gent que fa ceràmica al Taller Social El Grao de València que dirigeixen el Samuel Bayarri i la Rafaela Pareja del taller Alafia.

L'experiència ha estat molt interessant perquè hem pogut veure els llocs de treball de cinc ceramistes de la comarca de Castella i LLeó i el CEARCAL que és el seu centre d'Artesania. Podeu veure la resta de fotos punxant aquí.

La primera visita va ser a l'Escola de Ceràmica d'Aranda de Duero (Burgos) dirigida per Miguel Martínez Delso que compta amb uns 300 alumnes, comptant totes les disciplines que allà s'hi imparteixen (gravat, pintura, pintura de seda...). A continuació vam visitar el Museu que gestiona el mateix Delso i que compta amb una col·lecció de terrissa tradicional molt important. Aquest dia vam acabar la visita al taller de l'artista on vam poder contemplar algunes de les seves obres.

L'endemà vam ser rebuts a Valladolid per Félix Sanz, director de CEARCAL, que ens va mostrar totes les instal·lacions del centre: taller de ceràmica, fusteria, joieria, etc així com la resta d'equipaments entre els quals es troba una biblioteca especialitzada en els oficis i amb la característica de poder demanar els llibres online i rebre'ls a casa per correu. El centre està pensat per cobrir les necessitats de l'artesà de Castella i Lleó que normalment viu a zones rurals allunyades dels centres urbans i al qual interessa formar-se de forma especialitzada i ràpida.

La següent visita va estar al taller-vivenda-botiga de la Monona Álvarez a Tudela de Duero on vam poder contemplar les seves porcellanes amb vermells de coure, els seus celadons i tenmokus de qualitat i bellesa excel·lents.

La ruta va derivar a Urueña, el poble on ens allotjàvem i on vam poder visitar el seu Museu dels Instruments Musicals i les seves botigues de joguines antigues i d'escriptura i cal·ligrafia. De fet aquest poble està batejat com a Villa del Libro i cada any s'hi celebra una fira medieval molt important.

El darrer dia el vam destinar en part al poble de Boecillo que alberga als terrissers de ZincCo, la Rosa i l'Ángel que ens van mostrar molt amablement tot el seu procés productiu: preparació de les pastes, dels esmalts, motllures, coccions, etc. i en part al poble de Cabezón de Pisuerga on el ceramista i arqueòleg Juan Carlos Jimeno ens va posar al dia de les troballes arqueològiques d'aquest poble, en el que han trobat jaciments Vacceus del 2500 ac.
Haig de dir que vam tenir el privilegi de poder tocar uns trossos d'aquestes ceràmiques que es conserven en perfecte estat i que es van coure en un forn de 9m de diàmetre a uns 850ºC i es van tornejar de forma excel·lent deixant uns gruixos de paret d'uns 3 mm.

Només em resta recomanar-vos aquesta excursioneta als amants de la ceràmica i assegurar-vos que sereu ben rebuts i ben alimentats!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants