30/10/09

IV cuita de forns de rajoler de les Gavarres

El temps passa implacable i, amb ell, les persones i les seves vivències. Amb aquestes perdem no tan sols la seva companyia, també s'esvaeix tota una saviesa, que només s'assoleix amb una vida a les espatlles.

Molts dels coneixements que aprenem de la gent gran es poden interpretar com a obsolets o d'una altra època. Però el cert és que relaten una part de la nostra història i una informació clau per entendre aquest món.

Oficis lligats a la terra i uns coneixements que forçaven un vincle estret entre l'home i el medi... són característiques que defineixen aquesta gent.

Lluís Conellà i Font, terrisser de negra a la Bisbal (1914-2009)


La imatge del forn de Can Frigola és impressionant: 7 m de llargada per 6,5 m d'amplada i 5,75 m d'alçada! Compta amb dues boques per alimentar el foc. Els murs tenen un gruix d'uns 80 cm per poder aguantar tot el procés de la cuita. Està construït amb maó i pedra i el seu tir és directe.

Al seu entorn podem veure els diferents espais de treball: pou, saplà o plaçal i el forn, faltarien les basses on s'hi barrejava l'aigua i la terra. El procés d'enfornar, coure, refredar i desenfornar durava 30 dies!

Es va donar vida de nou a la rajoleria l'any 1997 quan es va recuperar el forn i el seu entorn. Més atrd, el 2005, es va construir una nova graella degut a que l'antiga no hagués aguantat la cuita. Des del 2005 i bianualment es celebra aquesta festa de la cuita de rajols a la rajoleria de Can Frigola ubicada a la falda de les Gavarres i dirigida i coordinada pel ceramista Josep Matés.

Per a més informació: 659169146

Organitzen l'Ajuntament de Forallac i col·laboren entitats com Àngela Colls i Argiles Bisbal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants