16/10/09

ÀMFORES










El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) porta a terme cada any diverses campanyes arqueològiques arreu de les costes catalanes. A les comarques gironines, els arqueòlegs del vaixell Thetis han continuat fent prospeccions a la cala d'Aiguablava, on han descobert un altre vaixell. Es tracta d'una nau romana datada a cavall del canvi d'era (entre els segles I aC i dC) i que transportava un carregament d'àmfores de vi.

"Fins ara, aquestes restes no s'havien localitzat perquè part de les parets de la cala van caure al seu damunt durant un despreniment", explica l'arqueòleg del CASC Gustau Vivar. La llevantada del desembre passat, però, va remoure el fons i va tornar a posar al descobert les restes. Vivar explica que el més possible és que la nau s'enfonsés després de picar contra un escull durant un dia de temporal. "Segurament es va partir en dos, i tota la càrrega va anar a parar al fons", concreta.

La nau que s'ha descobert es dedicava al cabotatge, i repartia vi pels diferents ports. Els arqueòlegs calculen que el vaixell transportava prop d'un centenar d'àmfores. D'aquestes, n'han recuperat una vintena que estan gairebé intactes.

També n'han tret una trentena més a la superfície a les quals només els mancava algun tros. "Tot i això, també hem trobat nombrosos retalls que ens ajuden a fer-nos a la idea de quin era el carregament", concreta Gustau Vivar.


Entre les peces que s'han recuperat, destaca un coll d'àmfora que encara conserva el tap de suro. A més, també s'ha localitzat un plom -anomenat escandall- que servia per mesurar la profunditat i la naturalesa del fons marí. "Els romans posaven resina a la base del plom, i com que és enganxosa, podien saber si hi havia roca o sorra", concreta l'arqueòleg. Ara, els arqueòlegs estudiaran les diferents àmfores i les restes que conserven. Això aportarà dades sobre la procedència de les àmfores i el tipus de vi que contenien.


Segons Vivar, es podrà saber si les àmfores van ser fabricades en un mateix taller o bé en diversos tallers, i si el vi que transportaven era del mateix productor o bé l'havien arreplegat en estades a diversos ports.

Diari de Girona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants