17/3/10

Campanya en defensa dels forns moruns de Breda















EL DEBAT.CAT  ens escolta i publica l'article següent:



"Més enllà de ser l'indret on tenen lloc les anades i vingudes de l'exitosa sèrie televisiva 'Ventdelplà', la localitat de Breda és també reconeguda pel seu ric patrimoni, entre el qual destaquen els forns de ceràmica de doble cambra, o forns moruns. Després de l'enderrocament l'any passat del de Can Paiella per ordre de l'Ajuntament, a Breda ja només en queden cinc dels 22 que hi havia l'any 1955.


Per això, nombrosos veïns de Breda s'han movilitzat, des de fa ja més de 10 anys, posant en marxa la campanya 'Salvem els forns de Breda', en què sol·liciten a l'Ajuntament de la localitat, així com al Consell Comarcal de La Selva, que s'impliquin en la conservació d'aquests forns moruns que encara resten dempeus. 

De moment, aquesta iniciativa ciutadana han aconseguit un informe favorable de la Comissió de Patrimoni de Girona de la Generalitat de Catalunya, signat l'octubre de l'any passat per un tècnic del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya després de visitar els forns com a resposta a una sol·licitud rebuda per la Coordinadora en Defensa del Patrimoni de Breda.

Aquest informe insta l'Ajuntament de Breda i el Consell Comarcal a declarar Bé d'Interès Local els forns que encara es mantenen, així com a fer les "actuacions necessàries" per evitar l'esfondrament d'aquells que es troben en pitjor estat. També es proposa crear un recorregut que permeti conèixer tot aquest patrimoni terrissaire al voltant d'un punt neuràlgic que seria el ja existent Centre Cultural Els Forns. Però de moment, l'Ajuntament de Breda, en mans de CiU, continua sense definir-se al respecte.

La producció de terrissa a Breda es remunta al segle XVI, i els forns moruns, a l'època dels romans, tot i que van ser els àrabs qui els van perfeccionar, i d'aquí el seu nom. Els que encara resten a Breda són exemplars arquitectònics en perill d'extinció, no només a Catalunya, sinó a la Península Ibèrica i fins tot a l'espai mediterrani."

Podeu col·laborar posant-vos en contacte amb:          salvemfornsbreda@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts with Thumbnails

els meus amants